Jubileuszowa X edycja konkursu „Kucharz Doskonały” już za nami! Oto oficjalne wyniki. I miejsce – WTZ Stowarzyszenia Otwarte Drzwi (Natalia Suchcicka, Daniel Krajewski), II miejsce – Fundacja Pomocy Osobom Upośledzonym Umysłowo „DOM” (Wioletta Szczepaniak, Natalia Berdsen), III miejsce – WTZ przy Fundacja Pomocy Ludziom Niepełnosprawnym (Marcin Kloch, Andrzej Głowacki). Specjalne wyróżnienia książkowe otrzymali również instruktorzy odpowiedzialni za przygotowanie zespołów. Serdecznie gratulujemy zwycięzcom oraz wszystkim tym którzy zajęli IV miejsce! Ośrodek, który zajął I miejsce otrzymał nagrodę specjalną parowar, którą ufundowała Pierwsza Dama RP, Panią Agatę Kornhauser-Duda. Lecz to nie koniec wspaniałych nagród X edycji konkursu „Kucharz Doskonały”. Każdy z zawodników, zespołów, a także instruktorów otrzymał liczne upominki. Były wśród nich m.in. sprzęt AGD do kuchni ufundowany przez Urząd Miasta st. Warszawy. Trzy pierwsze miejsca otrzymały nagrody od Akademii Kulinarnej, Food Servis w postaci czasopism i prenumerat. Slow Food Warszawa przekazał dla zwycięzców nagrody książkowe, ponadto 3 książki Anny Jurksztowicz „IQuchnia”. MONIN Polska oprócz upominkowych toreb z syropami ufundował dla najlepszego zespołu zestaw barmański. Natomiast Prymat ufundował torby pełne przypraw. Konkursu jest współfinansowany ze środków Urzędu Miasta st. Warszawy. Każda z drużyn wyszła z Centrum Techniki Kulinarnej DORAM z pełnymi rękoma. Dodatkowo dla wszystkich zostały przygotowane upominki ceramiczne z RękoDZIELNI pracowni artystycznej Stowarzyszenia Otwarte Drzwi.
Konkurs odbył się w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM, które oferuje ponad 700m2 pomieszczeń wyposażonych we wszelkie niezbędne urządzenia w technologii kuchni i technik kulinarnych.
Tegoroczną, jubileuszową edycję po raz drugi znakomicie poprowadził Paweł Loroch, dziennikarz radiowy znany między z innymi z Jemradio.pl oraz programu „Gastrofaza” w stacji Antyradio. W składzie Jury zasiedli: Marta Jakubiak reprezentująca Urząd Miasta st. Warszawy, Urszula Kujawskia z Warszawskiego Centrum Pomocy Rodzinie, Piotr Szczygielski Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz gość specjalny w osobie Pawła Stasiaka, członka zespołu Papa D. Konkurs został objęty honorowym patronatem Ministra Krzysztofa Michałkiewicz, Pełnomocnika Rządu ds Osób Niepełnosprawnych.
Poza degustacją potraw wykonanych przez uczestników konkursu, odbyły się również pokaz sztuki barmańskiej zorganizowany przez MONIN Polska. Dodatkową atrakcją były warsztaty dietetyczny prowadzony przez Fundację Medicover oraz warsztat żywieniowy przygotowany przez Slow Food Warszawa. Catering na całe wydarzenie zapewniła „Kuchnia Czerwony Rower” – przedsiębiorstwo społeczne prowadzone przez Stowarzyszenia Otwarte Drzwi.
Szczególne podziękowania należą się Wolontariuszom z Liceum Lisa-Kuli, którzy wsparli organizacyjnie przebieg imprezy oraz Fundacji Medicover za wsparcie w wydruku materiałów potrzebnych na Galę finałową.