Do Gali finałowej IX edycji Ogólnowarszawskiego Konkursu Umiejętności Kulinarnych dla Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną „Kucharz Doskonały” został już miesiąc. W dniu wczorajszym zakończyliśmy przyjmowanie zgłoszeń. Już 28 maja w kulinarne szranki stanie ze sobą 12 drużyn 2-osobowych, składających się z osób z dysfunkcją intelektualną i schorzeniami współistniejącymi. Dziękujemy bardzo za zainteresowanie i nadsyłanie zgłoszeń. Gotowe jest już menu, które dzisiaj opublikowaliśmy. Finaliści będą mieli za zadanie przygotować, jako pierwsze danie przekąskę – sałatkę składającą się z dowolnej kompozycji sałat i warzyw, a na drugie potrawkę orientalną z ryżem z warzywami. Znamy również jednego z jurorów tegorocznej edycji „Kucharza Doskonałego”. Jest nim Darek Kuźniak, finalista I edycji programu Top Chef oraz Sous Chef dwóch edycji Hell’s Kitchen. Od dwóch tygodni na kanale Równa TV możecie obejrzeć spot promujący tegoroczną edycję konkursu. Dziękujemy za pomoc w jego realizacji Marcinowi Kukielskiemu i Anastazji Wiktorii Dąbrowskiej oraz Centrum Techniki Kulinarnej DORAM za udostępnienie przestrzeni. Stale zwiększa się nam grono partnerów oraz patronów medialnych. Na dzień dzisiejszy są wśród nich takie firmy i instytucje jak: Electrolux, Fundacja Nasza Ziemia, Slow Food Warszawa, Monin, Centrum Techniki Kulinarnej DORAM, Jartex, jemradio.pl, Akademickie Radio Kampus, magazyn Food Service oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, które wraz z nami po raz kolejny współorganizuje konkurs. Projekt współfinansowany jest ze środków UM st. Warszawy.