kucharz doskonay 2015 - fina 14

Rekomendacja‬ ‪z IX edycji ‪”Kucharza Doskonałego” 2015‬ od zespołu WTZ przy DPS „Na Przedwiośniu‬” w Międzylesiu. Zachęcamy do lektury:

„Przedstawiciele naszego warsztatu: Krzysztof Konferowicz i Maria Zub mieli przyjemność uczestniczyć w ubiegłorocznej edycji organizowanego przez Stowarzyszenie Otwarte Drzwi i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników konkursu umiejętności kulinarnych osób z niepełnosprawnością intelektualną – „Kucharz Doskonały”. Konkurs, o wieloletniej już tradycji, jest doskonałą formą rehabilitacji zarówno społecznej jak i zawodowej. Daje osobom z niepełnosprawnością intelektualną szansę na integrację społeczną, społeczną aprobatę, przełamanie nieśmiałości, wzrost samodzielności, niezależności, poczucia własnej wartości, rozwijanie umiejętności i zainteresowań nie tylko w sferze kulinarnej. Konkursowe gotowanie to nie tylko sztuka kulinarna. To również świetna zabawa, a zarazem dobra, zdrowa, wartościowa i mobilizująca rywalizacja będąca motorem działania, wzmacniająca ambicje, prowadząca do mniejszych i większych sukcesów i zwycięstw. I choć nasi przedstawiciele Krzysztof i Maria nie zajęli w konkursie medalowych pozycji, a konkurs nie wpłynął znacząco na zmianę życia uczestników, to wartości jakie dzięki udziałowi w konkursie poznali i jakich doświadczyli, zapewniły im poczucie akceptacji i wzrost wiary we własne możliwości.”

Kucharz Doskonały – rekomendacja WTZ przy DPS „Na przedwiośniu”